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Health Professionals Clinical Training Expansion 
Grant Program – Fiscal Year 2026 
Q U E S T I O N S  A N D  A N S W E R S  

Updated June 18, 2025 

Q1. The RFP states that an institution/program needs to be a 
candidate for accreditation. We have not yet entered into the 
accreditor’s formal accreditation process but understand that 
we meet their requirements in that we are a licensed higher 
education institution located within the United States, in good 
standing with the Higher Learning Commission, and approved to 
confer graduate degrees. Is our physician assistant program 
eligible for this expansion grant?  
A1. No. See pages 4-5 of the RFP for eligibility requirements, which correspond to the 
legislation funding this program, Minnesota Statutes Sec. 144.1505 
(https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/144.1505). To be eligible, a physician assistant 
program must be accredited as a physician assistant program by the Accreditation Review 
Commission on Education for the Physician Assistant or a candidate for accreditation. 

Q2. Our organization is not located in Minnesota; however, we 
can and do provide clinical training for Minnesotans. Are we 
eligible to apply? 
A2. No. Per Minnesota Statutes Sec. 144.1505 
(https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/144.1505), applicants must be located in 
Minnesota.  

Q3. Our organization currently holds an HPCE grant but would 
like to apply for another grant, for training in another 
department. Are we eligible to apply for another grant? 
A3. An organization may hold two HPCE grants as long as it is conducting program planning or 
expansion in two different departments, with no overlap between clinical training programs or 
trainees. For example, an organization that currently holds a grant focused on Psychiatric 
Mental Health Nurse Practitioner trainees may not apply for another grant focused on any 
other Advanced Practice Registered Nursing program. Please see RFP section 1.4 for more 
information on eligibility.  

https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/144.1505
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/144.1505
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/144.1505
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/144.1505
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Q4. Can planning projects include activities to identify the sites 
who will become partners in developing the model for a new or 
expanded clinical training experience?   
A4. Yes. Having committed partners is preferable, however. Any letters of commitment signed 
by potential partners may be uploaded into the optional upload fields in the online application. 

Q5. How many pages can the optional CV attachment be? 
A5. All upload fields allow for a document size of up to 50 MiB (mebibytes), except the Audited 
Financial Statement and Proof of Accreditation fields, which allow for 75 MiB. One MiB equals 
about 1.05 megabytes (MB). 

Q6. Do you foresee opening a similar RFP next year? 
A6. We anticipate releasing an RFP for this program in 2027 if funding is available. 

Q7. As a professional can I apply for the planning grant if I do 
not have a clinical training program currently, but meet other 
criteria as a mental health professional approved supervisor, 
and want to expand to train new mental health professionals? 
A7. No, this opportunity is not open to individuals. This program is legislatively authorized for 
organizations or institutions that have been accredited, or are candidates for accreditation, for 
an eligible clinical training program. 

Q8. Why aren’t other professions, such as acupuncture, included 
as an eligible training program? 
A8. The authorizing legislation is specific as to which professional clinical training programs may 
be funded. See the list of eligible training programs in RFP section 1.4.  

Q9. Our organization is in the process of developing a post-
doctoral psychology residency program. Is this grant geared 
more toward post-secondary institutions or are we eligible to 
apply? 
A9. This grant is open to any institution or organization that meets the legislatively defined 
eligibility criteria. A post-doctoral residency program that offers clinical training would qualify 
as long as the program is accredited by the Board of Psychology or is a candidate for 
accreditation. Please see RFP section 1.4 for more information about eligibility. 
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Q10. If we are already an accredited clinical training site, and 
hope to add an additional training with a new focus, would we 
apply for a planning or expansion grant? 
A10. This would depend on whether the additional training is a different type of clinical training 
or an expansion of the current clinical training program.  

If the proposed additional training is a different type of clinical training from what you currently 
offer, you should apply for a planning grant. If the additional training is an expansion of your 
existing clinical training program, you should apply for an expansion grant. Expansion grants 
must increase the number of training slots for eligible professionals. 

Q11. Where do we find federally negotiated rates? 
A11. Indirect costs are limited to 10% of direct costs for organizations that do not have a 
federally negotiated indirect rate. If an organization has a federally negotiated indirect rate, the 
organization’s grants or financial team should have that documentation. Most small 
organizations do not have a federally negotiated indirect rate. 

Q12. I run a company that currently employs myself and one 
contracted employee. Can I apply for the planning grant if I want 
to train new mental health professionals as a CEO of the 
company? 
A12. Yes, if you meet the legislatively defined eligibility criteria found in RFP section 1.4. Mental 
health professional programs must be accredited by the appropriate accrediting body for 
clinical social work, psychology, marriage and family therapy, or licensed professional clinical 
counseling, or be a candidate for accreditation. 

Q13. I see that the application requires me to enter a MN State 
SWIFT Vendor ID. How do I get a Vendor ID? 
A13. If you do not have a SWIFT Supplier ID you may apply for one through the SWIFT Supplier 
Portal 
(https://guest.supplier.systems.state.mn.us/psc/fmssupap/SUPPLIER/ERP/c/NUI_FRAMEWORK.
PT_LANDINGPAGE.GBL). If you have questions about this process, contact 651-201-8106 or 
efthelpline.mmb@state.mn.us. More information can be found on SWIFT Vendor Resources 
(https://mn.gov/mmb/accounting/swift/vendor-resources/).  

https://guest.supplier.systems.state.mn.us/psc/fmssupap/SUPPLIER/ERP/c/NUI_FRAMEWORK.PT_LANDINGPAGE.GBL
https://guest.supplier.systems.state.mn.us/psc/fmssupap/SUPPLIER/ERP/c/NUI_FRAMEWORK.PT_LANDINGPAGE.GBL
https://guest.supplier.systems.state.mn.us/psc/fmssupap/SUPPLIER/ERP/c/NUI_FRAMEWORK.PT_LANDINGPAGE.GBL
https://guest.supplier.systems.state.mn.us/psc/fmssupap/SUPPLIER/ERP/c/NUI_FRAMEWORK.PT_LANDINGPAGE.GBL
mailto:efthelpline.mmb@state.mn.us
https://mn.gov/mmb/accounting/swift/vendor-resources/
https://mn.gov/mmb/accounting/swift/vendor-resources/
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Q14. If an organization currently has enrolled students, does 
expansion require an increase in the number of students 
enrolled? Or can program expansion mean we are offering new 
programming aimed at the grant objectives for our present 
number of currently enrolled students? 
A14. Expansion projects must support an increase in the number of students trained. Applicants 
must attest that grant funds will be used to support an increase in the number of clinical 
training slots. See RFP section 2.2 for more information about eligible projects.  

Q15. We are a facility that already provides externships and 
rotations for students from many different accredited 
institutions. Would we be eligible to apply for funding to expand 
our ability to host students at our clinics or would we need to 
apply in partnership with one of our institutions? 
A15. You may apply for funding if your training program is accredited or a candidate for 
accreditation and meets the other eligibility criteria outlined in RFP section 1.4. You would need 
to partner with an eligible applicant if your program is neither accredited nor a candidate for 
accreditation. 

Q16. Can one organization can apply for two distinct grants this 
current cycle so long as they’re in different program areas?  
A16. Yes, if both training programs meet the eligibility requirements outlined in RFP section 1.4, 
an organization may apply for two separate grants that focus on two different clinical training 
areas. An organization may hold two HPCE grants as long as it is conducting program planning 
or expansion in two different departments, with no overlap between clinical training programs 
or trainees. For example, an organization that currently holds a grant focused on Psychiatric 
Mental Health Nurse Practitioner trainees may not apply for another grant focused on any 
other Advanced Practice Registered Nursing program. 

Q17. What are the acceptable accreditations for mental health 
clinical training programs? 
A17. The acceptable accreditations, and the requirements for clinical trainees according to each 
Governing Board, are as follows: 
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▪ Licensed Professional Clinical Counselor (LPCC): Must be accredited, or be a candidate for 
accreditation, as a master’s or doctoral program in counseling or related field by the Council 
for Accreditation of Counseling and Related Education Programs (CACREP) or the Counsel 
for Higher Education Accreditation (CHEA); degree must require at least 48 semester credits 
and meet the educational requirements for LPCC licensure found in Minn. Stat. 148B.5301, 
subdivision 1 
(https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/148B.5301#:~:text=Subdivision%201.&text=(b)
%20If%20coursework%20in%20paragraph,)%2C%20clause%20(3). 

▪ Licensed Marriage and Family Therapist (LMFT): Must be accredited, or be a candidate for 
accreditation, as a master’s or doctoral program in marriage and family therapy or related 
field by the Commission on Accreditation for Marriage and Family Therapy Education 
(COAMFTE) or be a master’s level program that meets educational requirements for LMFT 
licensure found in Minn. Stat. 148B.33, subdivision 1 
(https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/148B.33) and Minnesota Rule 5300.0140 
(https://www.revisor.mn.gov/rules/5300.0140). 

▪ Licensed Psychologist (LP): Must be an American Psychological Association (APA) accredited 
program, or be a candidate for accreditation, or regionally accredited/candidate for 
accreditation, as a doctoral program in psychology that meets educational requirements for 
LP licensure found in Minn. Stat. 148.907, subdivision 2 
(https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/148.907) and Minnesota Rule 7200.1300 
(https://www.revisor.mn.gov/rules/7200.1300).  

▪ Licensed Independent Clinical Social Worker (LICSW): Must be accredited, or be a candidate 
for accreditation, as a master’s program in social work by the Council on Social Work 
Education (CSWE) or the Canadian Association of Schools of Social Work (CASWE) or be a 
doctoral level program that meets educational requirements for LICSW licensure found in 
Minn. Stat. 148E.055 (https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/148E.055).  

Q18. Is it required that planning grants increase the number of 
clinical training opportunities for health professionals at the end 
of the one-year award period?  
A18. No, planning grants fund the planning phase of a project. However, applicants must 
provide a projection of the number of clinical training slots that will be offered during the 
implementation phase of the project. 

Q19. Does planning to create a new clinical training site count as 
a “new clinical program”? 
A19. A proposal to add a new clinical training site to an existing, eligible training program and 
increase the number of clinical training slots would be considered an expansion proposal.  

https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/148B.5301#:%7E:text=Subdivision%201.&text=(b)%20If%20coursework%20in%20paragraph,)%2C%20clause%20(3
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/148B.5301#:%7E:text=Subdivision%201.&text=(b)%20If%20coursework%20in%20paragraph,)%2C%20clause%20(3
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/148B.5301#:%7E:text=Subdivision%201.&text=(b)%20If%20coursework%20in%20paragraph,)%2C%20clause%20(3
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/148B.5301#:%7E:text=Subdivision%201.&text=(b)%20If%20coursework%20in%20paragraph,)%2C%20clause%20(3
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/148B.33
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/148B.33
https://www.revisor.mn.gov/rules/5300.0140/
https://www.revisor.mn.gov/rules/5300.0140/
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/148.907
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/148.907
https://www.revisor.mn.gov/rules/7200.1300/
https://www.revisor.mn.gov/rules/7200.1300/
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/148E.055
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Q20. Can an organization include a department in their proposal 
that currently holds an active HPCE grant? 
A20. No. Per RFP section 1.4, there may be no overlap between departments, clinical training 
programs, or trainees if an organization wishes to hold more than one HPCE grant. 

The only exception is for a training program that currently holds a planning grant and wishes to 
apply for an expansion grant to implement the planned project, as long as the planning grant 
and expansion grant funding will not overlap (see Question 23 for more information). 

Q21. Can an organization apply for both a Planning and 
Expansion Proposal at the same time? 
A21. Yes, as long as the organization is conducting program planning or expansion in two 
different departments, with no overlap between clinical training programs or trainees. For 
example, an organization that currently holds a grant focused on Psychiatric Mental Health 
Nurse Practitioner trainees may not apply for another grant focused on any other Advanced 
Practice Registered Nursing program. See RFP section 1.4 for more information about eligibility. 

Q22. After reading the definition of rural in the RFP, I am 
interpreting rural to include cities such as Duluth, St. Cloud, 
etc. Is this correct? 
A22. Yes. As stated in RFP section 2.2, for the purposes of this grant program, “rural 
community” means a statutory and home rule charter city or township that is outside the 
seven-county metropolitan area as defined in section 473.121, subdivision 2 
(https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/473.121#stat.473.121.2). 

Q23. If a training program currently holds a Planning Grant, are 
they eligible to apply for an Expansion Grant to implement the 
project they have planned, as long as there will be no overlap in 
funding? 
A23. You may apply for an expansion grant to implement the project planned during your 
planning grant if you are on track to meet all the objectives in your planning grant agreement 
and will not be seeking an amendment to extend the end date of your planning grant. Current 
progress and spend-down on your planning grant will be considered during the review process 
and in making final award decisions. 

Q24. Is this grant program funded entirely by state funds (no 
federal funds)? 
A24. Yes. The Health Professionals Clinical Training Expansion Grant Program is authorized 
by Minnesota Statutes Sec. 144.1505 (https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/144.1505).  

https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/473.121#stat.473.121.2
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/473.121#stat.473.121.2
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/144.1505
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/144.1505
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Q25. Our organization receives a MERC Grant. Are we eligible to 
apply? 
A25. Yes, entities that receive MERC funding are eligible for HPCE grants. Specific activities and 
costs supported by one MDH funding program should not also be supported by another funding 
program. See “Ineligible Expenses” in RFP section 2.2. Grantees who receive multiple grants 
must clearly identify which costs will be attributed to each funding source. 

Q26. Upon review of the “Ownership of Materials” section of 
the sample grant agreement, it looks like we would not 
maintain sole ownership of any training materials or curricular 
modules developed with the support of grant dollars. Can you 
confirm whether I am interpreting this language correctly? 
A26. The language included in the “Ownership of Materials and Intellectual Property Rights” 
section of the standard grant agreement describes the ways in which MDH will be authorized to 
utilize any materials developed using state grant funds. This language is included in all MDH 
standard grant agreements. Applicants may view a sample grant agreement on the MDH Grant 
Resources webpage (https://www.health.state.mn.us/about/grants/resources.html).  

Q27. Can an organization apply as the lead for a consortium of 
advanced practice nurse education programs? I see the language 
in RFP section 1.4 saying that grant funds are not transferrable 
to any other entity. Does this language exclude any subcontracts 
that would be necessary for a grantee to work with other 
partners?  
A27. The language in RFP section 1.4 related to transferring grant funds to other entities refers 
to a change in ownership or legal status of the applicant organization. If grant funds are 
awarded to one entity, the grant agreement and funds can’t be transferred to another entity 
that would then become the grantee. This language does not prevent grantees from entering 
into subgrants or subcontracts. 

Q28. How many new training slots are required for a 
competitive proposal? We are rural and have fewer students. 
With our current capacity we could take in 2-3 students per 
semester. Is this acceptable for an expansion grant?   

https://www.health.state.mn.us/about/grants/resources.html
https://www.health.state.mn.us/about/grants/resources.html


H E A L T H  P R O F E S S I O N A L S  C L I N I C A L  T R A I N I N G  E X P A N S I O N  G R A N T  F A Q  

8  

A28. Applicants must propose at least one new clinical training slot in order for their project to 
be eligible (see RFP section 2.2). As noted in the evaluation criteria (Attachment A), the review 
committee will consider whether the project will result in a meaningful increase in the number 
of trainees. A meaningful increase may look different for a small, rural program compared to a 
larger program in an underserved urban community. Reviewers will also evaluate proposals on 
feasibility – including realistic recruitment goals – and sustainability.  

Minnesota Department of Health 
Office of Rural Health and Primary Care 
PO Box 64975 
St. Paul, MN 55164-0882 
health.orhpc.workforcegrants@state.mn.us 
www.health.state.mn.us 

06/23/25 

To obtain this information in a different format, call: 651-201-3838. 

mailto:health.orhpc.workforcegrants@state.mn.us
http://www.health.state.mn.us/
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